Buďte v obraze

Stejně jako většina lidí nemáme rádi zbytečné maily. Pokud něco přistane ve Vaší schránce, sami věříme, že by Vás to mohlo zajímat.

Roháč

Přihlásit se

Přihlásit se

Ještě nemáte účet? Registrace

Besedy na Huslíku

Permakultra v zahradě - jednou do měsíce sdílíme zkušenosti.

Denisa Tomášková | 21. 2. 2022

Milí přátelé!

Přiblížilo se jaro a všichni plánujeme jak o život. Jaro je krásná doba - plná naděje a očekávání. Aby se nám naše zahradní očekávání splnila, je potřeba dělat věci s rozmyslem. Například výsevy… Pospícháte s vysetím semínek a těšíte se na zelené hlavičky rostlinek? Pokud nemáte vytápěný skleník nebo speciální pěstební osvětlení, zatím s výsevem počkejte, dočkali byste se totiž rostlinek slabých s vytaženými krky. Jedinou výjimkou jsou papriky a začátkem března rajčata, kterým trvá dlouho než vyklíčí. Vše ostatní ještě pár týdnů počká. 

Teď je doba péče o záhony a dokončování řezu jádrovin a okrasných dřevin. U nás připravujeme záhonky, rozvážíme kompost a přepichujeme vysemeněné saláty, mangoldy, polníčky a rukoly do patřičných rozestupů. Také budeme vysévat mrkev, která se seje přímo na záhon a klíčí až tři týdny. Do mrkve tradičně dáváme ředkvičky ve větších rozestupech. Sklidíme dvě plodiny z jednoho řádku a ředkvičky nám označí, kudy běží řádek mrkve.

V zahradě to začíná žít, probouzí se hmyz - a slimáci. Mám zkušenost, že je výhodné posbírat co nejvíce slimáků, dokud jsou malí, ti větší totiž hbitě vyrobí další potomstvo. Takže teď je doba, kdy se hodí obrátit každý kámen, podmisku a prkno a vybrat odtud všechny potenciální rodiče budoucích generací.

Novinka na programu CEPEI:

Ve spolupráci s ekocentrem Huslík v Poděbradském lužním lese jsme připravili cyklus besed na téma permakultura a pěstování viz výše.